Türkiye’nin İlk Özel Jeotermal Enerji Santrali DORA-1, Bizimle Hayat Buldu.
Merkezi Aydın’da bulunan, Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. 1999 yılında kurulmuştur. Salavatlı Jeotermal Sahası’nda jeotermal enerjiden, elektrik enerjisi üretimi amacıyla kurulan şirket; 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde serbestleşen elektrik piyasasının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamakta olan bir yatırım firmasıdır.
“Türkiye’nin İlk Özel Sektör Jeotermal Enerji Santrali Yatırımı” olma özelliği ile MB Holding için bir onur kaynağı 7,95 MWe kapasiteli DORA-1 JES (Jeotermal Enerji Santrali) Mayıs 2006 tarihinde üretime başlamış ve tüm sektöre öncü olmuştur. DORA-1 JES tesisinin üretime alınmasına takiben jeotermal sahada sistematik şekilde sürekli rezervuar gözlemi yapılarak bugüne kadar kademeli olarak 4 adet daha jeotermal santral ünitesi devreye alınmıştır. DORA-2 JES 9,5 MWe – 2010, DORA-3A JES 17 MWe – 2013, DORA-3B JES 17 MWe – 2014, DORA-4 JES 17 MWe – 2016 toplamda net 68,5 MWe kurulu güç kapasitesine ulaşılmıştır.
Çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermalin kullanımıyla bugün itibariyle Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından elektrik üretimi devam eden tesisler jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretim teknolojisinin alanında en yaygın olarak kullanılan, son teknoloji hava soğutmalı Binary System – Organic Rankine Cycle sisteminde tasarlanarak inşa edilmiştir.
Şirketimiz tarafından Aydın, Salavatlı Jeotermal Sahası’nda sondajları yapılan üretim kuyularından elde edilen, ortalama 165°C sıcaklığındaki jeotermal akışkanın ısı enerjisi elektrik üretimi amacı ile kullanılmaktadır.
Jeotermal Elektrik Üretimi
Kuyulardan elde edilen Jeotermal akışkan enerji transferi amacıyla ısı eşanjörlerinden geçirilmekte ve jeotermal akışkanın enerjisi ikincil akışkan olan Pentan’a aktarılmaktadır. Düşük sıcaklıklarda yüksek buharlaşma basıncına sahip olan Pentan yüksek basınçta türbinleri döndürmekte ve jeneratör vasıtasıyla elektrik enerjisi üretimini sağlamaktadır. Pentan türbinlerinde enerjisi dönüştürülen basınçlı Pentan Buharı Hava Soğutmalı Kondensere (Yoğuşturucu) yönlenir ve burada sıvılaşır. Sıvılaşan Pentan tekrar ısı eşanjörlerine pompalanır. Pentanın ısı alışverişi kapalı bir çevrimdir ve Jeotermal akışkandan tamamen bağımsızdır. Proses sonunda 70°C’ ye kadar sıcaklığı düşen jeotermal akışkan reenjeksiyon kuyuları vasıtasıyla rezervuara geri basılmaktadır. Bu sayede rezervuar parametrelerinin korunması ve enerji kaynağının devamlılığı sağlanmaktadır.
DORA-2 JES’e Entegre Sera Sistemi – Sultan Sera
DORA-2 santralinde elektrik enerjisi üretildikten sonra elde kalan atık ısı enerjisi Sultan Sera tesislerimizde ısıtma amacıyla kullanılmaktadır. 2010 yılında devreye alınan 40.000 m² büyüklüğündeki ilk sera jeotermal enerji ile ısıtılmaya başlanmıştır. 2022 yılında bu seranın yanında aynı büyüklükte bir sera daha faaliyete geçirilmiş, jeotermal enerji ile ısıtma yapılan alan 80.000 m²’ye ulaşmıştır.
Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilir büyüme ilkelerini benimseyen bir yapıda, operasyonel verimlilik ve sürekli gelişimle paydaşlarımız için değer yaratmayı hedefliyoruz. Bunun için sosyal ve çevresel konularda yüksek farkındalığın yanı sıra kapsayıcı bir yaklaşımla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Değerlerimiz ışığında daha iyi bir gelecek yaratmak için sürdürülebilirliği Yönetim Kurulu seviyesinde sahipleniyor, tüm faaliyetlerimize, sosyal ve çevresel sorumluluklarımızın bilinciyle yön veriyor, örnek proje ve uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz.
Tüm ekonomik faaliyetlerimizin ana hedefi, bireylerin yaşam kalitesini artırarak toplumsal refahı artırmaktır. Yürüttüğümüz faaliyetler yoluyla bireylerin daha iyi bir yaşama kavuşmaları için bir köprü görevi üstleniyor ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturma çabalarına doğrudan katkı sağlıyoruz.
Gerek şirketimizin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini değerlendiren gerekse çevrenin şirketimiz üzerindeki etkilerini analiz ederek kurumsal stratejimize entegre eden bir yapıdayız. Karbon ayak izimizin düzenli aralıklarla ölçülmesi ve en aza indirilmesi için gereken yapıyı oluşturuyor, iş süreçlerimizin tamamında çevresel konulara hassasiyet gösteriyoruz. Bu suretle olumlu etkileri artırmak üzere etik, adil, şeffaf ve yasalara uygun iş yapış şeklimizle sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı vermeyi taahhüt ediyoruz. Diğer taraftan, risklerimizi en aza indirmek ve en doğru şekilde yönetmek için gerekli yönetim sistemlerini oluşturup, uygulayıp, sürekli olarak geliştiren bir tasarıma sahibiz. Bu süreçte iç ve dış paydaşlarımızın düşüncelerine ve beklentilerine öncelik veriyor, ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluklarımızın farkında bir kurumsal yapı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.